Drumul cunoaşterii, alături de elevii Şcolii gimnaziale din Bilbor
Întâlnirea de la Școala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” Bilbor, din cadrul Activității 3.5 – Furnizare educație pentru sănătate, igienă și nutriție pentru copii și tineri cu risc de abandon școlar și/ sau dificultăți de învățare și psiho-comportamentale
Experiența mea educațională (Lect. univ. dr. Monica TURTUREAN[1]) a devenit mai bogată prin participarea mea în calitate de formator – expert furnizare educație pentru sănătate în cadrul proiectului „Copii și tineri integrați pentru o lume mai bună”, finanțat prin Apelul “Educație incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc” implementat de Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor.
Am fost întâmpinată cu multe zâmbete şi voie bună la Școala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” Bilbor (jud. Harghita), unde am cunoscut un grup de elevi curioși şi dornici să afle lucruri noi. M-au primit de parcă ne cunoșteam dintotdeauna, simțeam în sufletele lor multă căldură şi o stare de bine.
Am început cu un exercițiu de spargere a gheții, în care fiecare trebuia să se prezinte şi să spună trei atribute despre el însuși / ea însăși, apoi trei caracteristici ale colegului / colegei de bancă. Au răspuns prompt la ambele cerințe, fără a se simți deloc inhibați sau stânjeniți. Ba, mai mult, își cunoșteau colegii foarte bine, ceea ce mi-a dat de înțeles că exista o bună comunicare între ei. După acest exercițiu, am trecut la momentul în care am discutat despre motivul pentru care ne-am întâlnit, rugându-i să se implice în toate activitățile pe care mi le-am propus. Am avut parte de un DA la unison.
Le-am împărțit fişele de lucru care cuprindeau informații legate de igiena corporală, de igiena locuinței, de sănătatea fizică, de siguranța în școală și la locul de joacă/în parc. Unele aplicații erau individuale, altele presupuneau munca în echipă; am rămas plăcut impresionată de naturalețea lor, dar şi de spiritul de solidaritate, de întrajutorare: își împrumutau cariocile şi culorile unii altora, așteptau cuminți să le vină rândul la instrumentele de colorat, nu exista invidie şi răutate, doar dorința de a răspunde și de a fi apreciați. Mulțumeau din priviri atunci când le ofeream feedback-ul mult așteptat („Fooooarte bine!, Bravooo!!!, Wow, ce frumos ai răspuns!!!”) și abia așteptau să vadă următoarele exerciții.
Atmosfera era foarte relaxată, antrenantă, iar intervențiile mele discrete au avut rolul de a stimula discuţia. Întrebările legate de igienă şi de alimentația sănătoasă voiau să primească răspunsuri cât mai complete, iar elevii aveau o mare nevoie să se simtă validați – pe tot parcursul întâlnirii noastre, am avut grijă de acest aspect, care nu era gratuit în niciun caz, ci era o consecință a implicării lor, a faptului că răspundeau cu interes. Aveau permanent mâna ridicată, găseau explicații noi la tot ceea ce întrebam, căutau cu mare interes alte exemple decât cele oferite de mine pentru a-mi arata că știu, că stăpânesc multe informații, dar şi pentru că ei așa vedeau învățarea, ca pe o implicare totală, fără replici răutăcioase și fără să ridice tonul.
În următoarea etapă le-am arătat două scurtmetraje în care trebuiau să identifice ceea ce greșesc copiii din acele filmulețe. Cu mare interes şi cu o mândrie nevinovată, au răspuns foarte bine la aceasta sarcină, fiind extrem de bucuroși că au reușit să identifice toate greșelile, datorită cunoștințelor despre igienă şi sănătate acumulate în cadrul activităţii anterioare.
În etapa a treia au propus un meniu sănătos care a cuprins trei mese principale şi două gustări (aplicație pe care au realizat-o repede, cu mult entuziasm şi cu siguranța că au lucrat bine), fiind incluse şi informații referitoare la calorii – ceea ce a necesitat accesarea internetului pe telefon.
La finalul zilei, am făcut o sinteză a ceea ce s-a discutat, pentru a fixa mai bine cunoștințele şi pentru a mă asigura ca le-au înțeles (feedback-ul constructiv). Am rămas plăcut surprinsă când am descoperit că elevii își însușiseră toate informațiile, nemaifiind nevoie să vin cu explicații noi.
Ca o concluzie, aceasta activitate mi-a umplut sufletul de frumos, de emoții pozitive pentru că m-am conectat cu niște tineri inocenți, plini de energie, dornici de nou, receptivi la tot ceea ce e constructiv.
Lector univ. dr. Monica Turturean
Suceava, 28.04.2022
[1] Monica TURTUREAN este cadru didactic la Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic al Facultății de Științe ale Educației al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu o experiență de peste 12 ani și predă discipline ca: Psihologia educației, Educație interculturala, Teoria şi metodologia curriculumului, Teoria şi metodologia instruirii, Teoria şi metodologia evaluării. http://www.dppd.usv.ro/dppd2/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=16